Hermanna

on
Sicksackvantar
Sicksackvantar

Det går sakta framåt med sicksackvantarna, men nu verkar jag ha fått in nån sorts lunk… Som jag skrivit förut är mönsterbeskrivningen fel, men mönstret är vackert. Ett gammalt gotländsk mönster som dokumenterats av Hermanna Stengård (boken jag har fått det från är dock en nyutgåva av hennes bok från 1980-talet). Hermanna Stengård samlade in en massa stickade mönster och alster på Gotland för att dokumentera det kulturarv som då höll på att försvinna. En del av mönstren publicerades sedan 1925 i boken Gotländsk sticksöm. Hela samlingen, inklusive de plagg och mönster som inte publicerades i boken, donerades senare till Gotlands Hemslöjdsförening. Boken jag har lånat utkom 1983 och innehåller såvitt jag förstår samma mönster som fanns i boken från 1925 samt en del extra 80-talsanpassade mönster (passformen på de där tröjorna lockar mig inte direkt). Tack Hermanna för att du letade upp och beskrev de vackra mönstren!

I övrigt står det helt stilla på födelsedagskofte-fronten. Men idag ska det fiffas här i mitt rum; hyllor ska upp, hemlöst garn ska flytta in i lådor och mina bolly-tyger ska till samma ställe. Kanske det finns hopp om att hitta golvyta idag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.