Hur man syr Patiala salwar(ish)

Patiala salwar(ish)
Patiala salwar(ish)

Jag tänkte för min egen skull och eventuellt också för någon läsares skull skriva ner hur Ms A och jag gjorde våra Patiala sawlar när det begav sig i våras. Som jag skrev förut så använde vi oss av ett par olika tutorials samt en del inspirationsbilder. Lämpiga tutorials som vi hittade var följande:

1. Den här beskrivningen på wikiHow.
2. En numera svåråtkomlig länk på BurdaStyle, men här verkar den finnas just nu.
3. En del på denna också.

Såhär gjorde vi:

Vi mätte höft, benlängd och ankelvidd.

De mått som behövs för att göra ”mönstret” som vi gjorde det är följande:

Besparing: Höft + 15 cm bred, 20 cm hög (inklusive invik till linning)
Byxdelens längd: Längd – 20 cm (för besparing + invik till ”linning”)
Vrist-del (smidigare att sy på än att använda nedre delen av byxan): 7 cm x (ankelvidd + 4 cm)
Byxdelens övre vidd: Så brett tyget är.

Vi använde 110 cm brett tyg, bredare tyg ger fler veck = mer Patiala style. Den kvarvarande kilen efter att byxbenets form klippts ut sparade vi och sydde på nästan enligt tutorial 1; jag använde inte hela kilen eftersom jag inte ville ha grenen nedanför knäna, men det gjorde Ms A. Båda brallorna var väldigt bekväma, men de där hela kilen används kan vara knepiga att dansa i om man ska sitta ner på golvet. Vi ville få till mer Patiala Salwar-känsla och rynkade därför inte byxdelen mot besparingen utan lade 2,5 cm djupa veck utåt från mitten mot sidorna. Det verkar funka lika bra oavsett vilket håll man lägger vecken åt, bara man gör det på samma sätt mot vardera sidan. Vi tittade också en del på hur våra Salwar som vi köpt i Indien var konstruerade och lade därför ett 4,5 cm djupt motveck på byxdelen mot besparingen mitt bak.

Salwar, vrist
Salwar, vrist

Överst på besparingen vek vi bara ner och sydde en kanal med ett improviserat knapphål i sömmen mitt fram (efter att ha tittat på våra befintliga salwar). Vi använde därefter en bit av tyget som blivit kvar för att göra en snodd. Snoden drog vi bara i och knöt små knutar i ändarna för att den inte skulle försvinna in i kanalen.

Sist sydde vi på vrist-biten och vek in den dubbla gånger och sydde sedan bara raksöm en massa varv för att få den lite styvare.

Allt som allt tog det ca 4-4,5 timmar att sy dessa, inklusive tillklippning. Knytsnodden tog nog längst tid att göra tror jag! Vi har inte klippt till några mönsterdelar eftersom man i princip bara klipper en avfasad rektangel och hur den ser ut beror på tygets bredd. Allmänt är det ju som alltid viktigt att tvätta tyget så att det är färdigkrympt på längden innan man klipper till sina salwar. Bra också att tänka på att många tyger töjer sig vid användning och då blir lite längre.

Här finns en massa fler tips på hur man kan sy salwar och kameez.

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.