Frukt- och bär-förädling?

on
Röda vinbär
Röda vinbär

I torsdags åkte jag tillammans med en kollega hem till en annan kollega för att länsa hennes trädgård på frukt och bär. Hon har nyligen köpt ett hus med en totalt förvildad tomt! Det kändes lite som att återuppleva en av mina favorit-barndomsböcker, Den hemlighetsfulla trädgården, i verkliga livet. Jag är ju inte så stor i frukt- och bärsvängen, men jag har aldrig sett så enorma fruktträd! Många meter höga och massor av obrukbara mirabeller eftersom de flesta av dem växte mer än fem meter upp i luften… Men en del fick vi ner (3 pers + 5 meter stege + piasavakvast = ca 2l mirabeller). Vi fick också ner en del äpplen och plockade det som fanns kvar av vinbären (bättre arbetshöjd).

Idag har jag så för första gången i livet kokat marmelad och äppelmos sylt; ett spännande experiment! Plommonen blev marmelad och äpplena mos. Det finns äpple kvar, men kanske det får bli en äppelpaj av dem imorgon istället. Vinbären ligger redan i frysen och väntar på att få hamna i lämpligt kärl innan de sedan landar i en smarrig vinbärskaka.

Om ungefär två veckor borde den andra (mer lättplockade) plommonsorten och de senare äpplena vara klara, så kanske vi åker tillbaka, jag hoppas det! Men i så fall måste jag skaffa flera burkar (och ev. rymligare kyl…).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.