Lila tröja med stor krage

on
Lila tröja, stor krage
Lila tröja, stor krage

Nu är min lila Tephra pullover klar! Den är mörklila och lär vara supervarm. Tröjan stickas uppifrån och ner med en stor krage i grovt spetsmönster. Den blev lite för stor bak i ryggen (ovanför midjan) eftersom jag gjorde ett antal förkortade varv vars poäng jag inte begriper.  Men nu har jag lärt mig att jag inte ska göra några ”short rows”. Tanken är att det ska tippa tröjans ok framåt, men jag fattar inte hur eftersom man producerar mer tyg i bak. I bak är jag definitivt mer platt än i fram och hur det ska hjälpa plagget att passa kroppen bättre förstår jag inte. Det verkar i vilket fall inte fungera på mig. Resultatet är en lite påsig del ovanför midjan i bak. Så: Note to self: Gör inte några ”short rows”/förkortade varv. Det ger en påsig bit bak i ryggen och dessutom blir plagget mycket längre i bak än i fram. Jag antar att det beror på kroppsform, men min passar inte in i alla dessa otaliga mönster med förkortade varv i bak.

Tröjans specar:

Mönster: Tephra pullover av Laura Chau

Garn: DROPS Lima, ca 15,5 nystan

Stickor: 3,5 mm

Storlek: 39”

Jag har som sagt gjort de förkortade varven i bak, vilket jag inte skulle göra om jag skulle sticka den igen. Jag har också ökat på ökningarna från midjan och neråt för att passa mina höfter. Där sitter den riktigt bra. Ärmarna är aningens kortare (3 v) och knapparna är några gråa jag hade hemma.

Spetsmönster på ärm och knappkant
Spetsmönster på ärm och knappkant

Det mest lyckade övningsmomentet är nog knappkanten. Jag har inte gjort så många knappkanter tidigare och ville få till knapphålen bättre än på mitt senaste projekt. Så det blev en del provlappar och försök med några olika varianter. Den här gången blev knapphålen definitivt bättre än förra gången, nu ska jag bara komma ihåg hur jag gjorde. Som tur är finns ett antal böcker, att kolla i igen, men jag misstänker att jag kommer att göra fler provlappar med knapphål…

Tröjan är väldigt bekväm och skön och kanonvarm. Lite pösigare än jag hade tänkt mig, men skön och klart fungerande På det hela taget är jag nöjd och jag är glad över att jag har börjat sticka tröjor igen. Jag har inte stickat så många tröjor hittills, men nu är denna lila klar och en till är påbörjad. Blir 2011 ett tröjår?

P.S. Bilderna är lite för ljusa, tröjan är mörkare, men det framgår lite hur den ser ut iaf.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.