Tvåändsstickade petrol-lime-vantar

Tvåänds-odissi?
Tvåänds-odissi?

Som jag har skrivit förut så tyckte jag mycket om Majken Z:s kurs i tvåändsstickning som jag gick i januari 2010. Jag fastnade dock inte helt i tekniken och undrar väl egentligen om jag har gjort det nu heller (vilja ja, kunskap nej). Under grundkursen i stickning på HV skola fick vi ägna en helg åt tvåändsstickning med bästa Sanna. Det gav mer mersmak och kanske tekniken mognat i något perifert muskelminne sedan januari 2010, för det gick i alla fall smidigare än tidigare.

Nu är jag mest lite orolig för att jag inte helt ska komma ihåg hela klabbet, men förhoppningsvis gör jag det med hjälp av mina böcker, kurskompendier och youtube-klipp. Jag köpte garn från Sanna så att jag ska ha något att jobba med. Jag tror verkligen på att man behöver jobba med tvåändsstickning; att alltid ha något igång så att man kan plocka upp det lite då och då, åtminstone tills det sitter i kroppen. Det gör det inte ännu för mig.

Trots det är jag mäkta glad och stolt över mina förfärdigade alster! Det är vantarna jag började på i januari 2010, som fick sig en rejäl revival efter tvåändsstickningshelgen med Sanna. De blev klara och har så legat löjligt länge med alla trådar hängande. För ett par kvällar sedan började jag fästa trådarna, men tappade sugen. Nu är alla trådar fästa, en fläta är flätad av trådarna på vardera vante (jag fäste några, drog inte ner alla till flätan), de är tvättade med såpa och sköljda med vatten samt vatten + ättika. Jag har inte rätta handlaget och vet inte riktigt varför man ska behandla just tvåändsstickade vantar på detta vis, men det finns ju hopp.

Spec: Tvåändsstickade petrol-lime-vantar.
Garn: Wåhlstedts Z-tvinnade garn, (5/2?), Petrol, Visjögarn (6/2), Lime.
Stickor: 3,25 mm

Petrol-Lime
Petrol-Lime

Jag undrar om jag stickar löjligt hårt eller m det är något annat knas jag gör. Oftast står det att man ska ha 72 maskor och stickor 2 eller 2,5. Om jag skulle ha det skulle det bara bli en tumme! Jag har använt KnitPro nr 3,25 och de passar bra för mig. De 72 maskorna smiter lagom tajt runt handen när jag provar dem. Hur 17 ska man bära sig åt om man kör på 2 mm stickor? Måste man ha 130 maskor då? Brrr…

Jag ska försöka upprätthålla tekniken som jag gillade mer än jag trodde att jag skulle göra. Återstår att se hur det går. Nu jobbar jag med en liten lin-kofta med garn och mönster från Yll & Tyll och än så länge går det bra (och känns bra). Sedan har jag ju ett gäng andra projekt som spinner runt i huvudet, varav ett med en definitiv deadline!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.