Röd tomte-julgran (eller röd dansdräkt II)

on
Swooosh!
Swooosh!

Nu är min nya röda dansdräkt klar! Jag påbörjade en annan tidigare i år; en annan modell på kjol och utan paljetter. Fin, men inte matchande till mina andra dansanta vänner och deras dräkter. Alltså bestämde jag att jag skulle sy en ny. Tidigare under hösten har jag därför beställt en sari och i brist på fynd av omönstrad sari beställde jag även en enkel/omönstrad chiffongkjol + slöja på ebay.

Hela klabbet inklusive tillklippning och ihopfogande har tagit drygt tre veckor. En stor del av fritiden går åt, men det är ju så kul (både att sy och dansa).

Baksidan
Baksidan

Den här gången fanns det ett par mindre festliga moment såsom att sy inprovningar i det breda paljettpartiet. Att sy genom paljetter kan vara klurigt. Är de små är det enklare, då åker det ner ett gäng i symaskinen. Är de halvstora som dessa kan de sabba projektet på helt andra sätt (förutom att de också åker ner i symaskinen); de fastnar i pressarfoten och skär genom tyget och hamnar på undersidan. En ny erfarenhet för mig. Små paljetter gör inte detta, inte heller stora.

Jag har pillat en hel del extra med den här dräkten. Innan jag och Ms A klippte till den så sprättade jag bort ca 6 m bård som sytts på på sarin; allt för att kunna få den där jag ville ha den på kjolen och toppen istället för där den satt på tygstycket. Det var relativt enkelt att sprätta (stora stygn), men tog lite tid.

Vid tillklippningen försökte vi verkligen att blingoptimera och det lyckades, för det är inte många kvadratcentimeter paljettprytt tyg kvar. Dessutom har jag klippt ut de kvarvarande rundlarna med paljetter och sytt på som applikationer på toppen.

Framsidan
Framsidan

Applikationerna är snyggare i fram än i bak, men när jag kom till framstyckena insåg jag att det är snyggare och enklare att sy dem för hand. Jag har inte bestämt mig för om jag törs sprätta bort de som sitter på bakstyckerna och sy om dem för hand (eller om det skulle ge för fula spår på tyget).

Nåväl, den bortsprättade bården är fastsydd i dubbla led i sidsömmarna på kjolen och i nederkant på ärmen och på bakstyckena på toppen. Det fanns inget paljettigt tyg alls som gick att använda till linningen så för att den inte skulle bli helt bar sydde jag på en enkel rad paljettband. Funkar ok trots att det inte är samma guldiga nyans på paljettbandet och övriga.

Jag har använt mitt vanliga dräktmönster den här gången; min moddade variant av Folkwear pattern 134 och en cirkelkjol med svängd linning.

Jag är nöjd med hur dräkten ser ut, men jag behöver fixa lite små tyglappar i bomull att sy över skarvarna där det är paljetter på insidan, för de kliar, särskilt på undersidan av armen! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.