Räser-tröjan!

on
Räser-tröjan!
Räser-tröjan!

Mycket förundrad kan jag såhär efteråt konstatera att det går väldigt fort att sy en t-shirt. Jag fuskade lite och använde en favvo-tröja som mönster. För att göra själva mönstret använde jag mönsterpapper, mjukis-pussel-bitar, favvo-tröja, blyertspenna, linjal och knappnålar. Pusselbitarna kom väl till pass när jag skulle få till ärmhålet; nåla fast den befintliga tröjan och rita längs de fria sidorna. För ärmhålet använde jag knappnålar som jag stack genom mönsterpappret ner i mjukis-pussel-bitarna. När man sen plockar bort hela klabbet finns det nål-hål i mönsterpappret och det är då bara att plocka fram sina rita-mellan-punkter-kunskaper från lekis! Att rita av mönstret tog ca en kvart.

Jag använde en bit jersey som jag hade hemma (över från ett träningsbralla-projekt tror jag) och körde loss. Att klippa till och sy tröjan tog ca 1h15min. Jag hade väl iofs väntat mig att det inte skulle ta en hel kväll, men 1h15min är ju oerhört lite! Tröjan passar bra, om än inte helt perfekt. Jag har en massa annan jersey som jag vill sy tröjor av också och har dessutom spanat in mig på ett jerseytyg med väldigt snyggt tryck i en tygaffär. Ska jag gissa att jag kommer att producera ett antal snajdiga tröjor framöver? Jag hoppas det! Påfyllning i tröjhögen är alltid välkommet (en del behöver verkligen rensas ut).

Sedan tidigare har jag några av Wendy Mullins böcker om mönstermodifiering, -konstruktion och klädsömnad och förra veckan kom en till med posten; Sew U home stretch. Jag är relativt ovan att sy i trikå-tyger och tänkte därför att det vore bra med en basic-bok med tips och knep samt mönster. Hittills har jag sytt danskläder (fluff-brallor och churidar) samt ett par mjukisklänningar i trikå. Till tröjprojektet använde jag en del tips och resten gick ut på att kolla på hur kläder som redan finns i mina lådor ser ut och verkar vara konstruerade.

En (ekonomisk) nackdel med detta löjligt roliga och enkla projekt; jag funderar ännu mer på att kanske skaffa en overlock-maskin (resistance is futile?). Då kan man ju göra riktiga rullfållar på diverse kläder också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.