Lauriel!

Lauriel!
Lauriel!

Min Lauriel är klar! Den har legat både färdigstickad och färdigblockad rätt länge, men för drygt två veckor sedan tog jag tag i det som visade sig kräva mest mental uthållighet från min sida: knapp-kanterna. De tarvade mycket handsömnad och handsömnad är inget jag är så förtjust i (för närbesläktat med broderi kanske?). Men, skam den som ger sig!

Jag handlade ett matchande ca 1,5 cm brett band på Mattsons band som sedan låg hemma och mognade nån vecka innan jag satte igång. Banden behövs för att stärka upp knappkanten så den inte blir skev och alldeles för lång. Med tanke på de knapparna jag har valt (inhandlades till garnet på den mysiga garnaffären i Ronneby förra sommaren), så var det absolut nödvändigt med band-förstärkta knappkanter. Eftersom det inte är några knapphål på knappkanterna är det en mängd knappar som ska sys på; tryckknappar (hona och hane) och ”pyntknapparna” utanpå det. Det tog en god stund av första helgen i juni att göra detta. Dock, jag är grymt nöjd med resultatet.

Spec:
Mönster: Lauriel av Ysolda
Garn: Tvåtrådigt ullgarn (Kampes?) från Klippans Ullvarufabrik (från förra sommarens garnspan i Skåne och Blekinge)
Stickor: 3,25 mm
Storlek: 38
Modifieringar: Ett par förkortade varv vid bysten (tot 4 st)

...och igen
…och igen

Det är ingen gosig kofta, men jag gillar det sträva enkla  tvåtrådiga garnet. Jag promenerade med den på mig härom kvällen och den är klart lagom varm för mindre varma svenska sommarkvällar!

Ysoldas mönster är som alltid kalasbra. Min enda invändning är att det var svårt att uppskatta hur stor koftan skulle bli precis runt oket; jag skulle ha behövt en aningens mindre storlek där (breda men tunna axlar). Det funkar bra som den är, men om jag skulle ha gjort en igen hade jag nog gjort lite annorlunda där.

Den här typen av justerbara mönster gör också att man verkligen måste räkna, räkna, räkna. Helt ok enligt mig, men det tog rätt lång tid innan jag faktiskt började sticka; såhär stort blir det här, såhär stort behöver jag, de här modifieringarna bör jag göra just här o.s.v. Det är tydligt angivet var man bör göra sina ändringar i mönstret för att få det så bra som möjligt. Klara instruktioner och bra tips på hur man ändrar i början av boken.

Jag är väldigt nöjd med att ha lärt mig att sticka ärmen på det viset; den är riktigt snygg och ser ut som en isydd ärm. Jag gillar verkligen att lära mig den typen av nya tekniker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.