Djupblå Liesl

Djupblå Liesl
Djupblå Liesl

Mönstret köpte jag för några år sedan för att det var (och är) fint och är en uppifrån-och-ner-konstruktion; bra för mig som inte gillar att montera. Dock kräver modellen ett ganska kraftigt garn och jag funderade länge på vad jag ville sticka den i. Sedan blev mönstret liggande men nu i sommar slog jag till; sommarrea på Drops sommargarner ger ju ett bra tillfälle att testa utan att motionera visakortet alldeles för mycket.

Från sidan
Från sidan

Det blev djupblå Bomull-Lin eftersom det var skönt att hålla i och lagom tjockt. Första veckan i juli satte jag så igång och det gick snabbt. Jag stickade mönstret med tunnare stickor (6 mm istället för 7 mm) eftersom jag gillade den strukturen bättre. Så, jag stickade två storlekar större än planerat men på mindre stickor.

Jag är ganska nöjd med koftan (har inte hunnit använda den så mycket ännu så jag vet inte hur den blir efter lite uttöjning); spetsmönstret och linet i garnet gör att den har ett bra fall och följer kroppen bra. Dock är jag mindre nöjd med mönstret. Detta är ett av Ysoldas tidigare mönster; mönstret är genomtänkt i konstruktionen, men i mitt tycke inte genomarbetat som de mönster hon skriver nu.

Fösta märkligheten var att mäta masktätheten på en slätstickad provlapp. Det säger väldigt lite när koftan sedan stickas i spetsmönster som beter sig helt annorlunda och har en annan masktäthet. Det andra var instruktionerna att sticka ”lagom långt” både vad gäller till armhålan och till nederkanten av plagget. Det är svårt att uppskatta rätt avstånd till armhålan i ett oblockat spetsmönster (som töjer sig ganska mycket på längden). Jag gjorde mitt bästa, men det blev lite för långt ner när väl hela koftan var stickad. Då är det lättare med ”så långt som är lagom” ner till nederkanten både på ärmarna och kroppen, även om denna längd också påverkas av vad armhålan hamnar.

Allt som allt gjorde jag av med ca 7 nystan Bomull-Lin (inklusive provlappar) och jag stickade som sagt min kofta på 6 mm rundsticka (KnitPro i stål. KnitPro och Addi är de bästa stickorna och vad gäller rundstickor är den typen av stålstickor absolut bäst för mina händer). Knapparna har jag köpt på Bibbis Textil och de passar ännu bättre än jag först tyckte. Så, med tanke på hur sommaren artar sig såhär långt verkar det som om jag kommer att få stor användning av min sommarkofta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.