Första nålbundna vantarna

on
Senapsgult och nålbundet
Senapsgult och nålbundet

Såhär blev mina första nålbundna vantar: senapsgula och alldeles lagom och supermjuka! Jag är väldigt nöjd även med dessa, trots att ena tummen fick ett mindre tjusigt avslut (innan jag riktigt begrep hur jag skulle bete mig med dem).

Spec: 
Nål: Nålbindningsnål från hemslöjden
Garn: Drops Alaska (drygt 2 nystan, men 2 hade räckt om jag inte gjort ett par prover först)
Teknik: Tre trådar bakom tummen, tämligen basic (som modellen Nysätra i boken Söma, nåla, binda – Nålbundet från Uppland)
Mönster: Min hand

Valkning
Valkning

För att få till de här vantarna måste man ju jobba en del; först ska man nålbinda dem och sen ska de ska valkas. För att få till valkningen behöver man hyfsat varmt vatten, vantar i ren ull, såpa och nån form av räfflat redskap. Jag har köpt en valkbräda för ändamålet (eftersom vi inte har någon grovköksho med räfflor). Jag valkade mina båda nålbundna vantar samtidigt och med liggtid och sköljning tog det ca 1h20min att valka och fixa dem. De är lite ojämt valkade och inte direkt perfekta, men jag gillar dem! De ska egentligen kardas på insidan också, men eftersom jag inte äger något lämpligt redskap har det inte blivit av.

SenapMin största lärdom såhär långt är att inte göra vantarna större än handen. Alla beskrivningar jag sett hittills säger att man ska göra vantarna ganska mycket bredare och längre än handen är, men min erfarenhet är att vantarna blir alldeles enorma när de hamnar i blöt, även utan att göra dem större. Jag tycker att jag fick valka mina i mesta laget; på sina ställen syns inte ytmönstret så bra. Så, med mina preferenser (vill se ytmönstret) så vill jag inte valka mina vantar så hårt framöver, även om de blir varmare då, och därför måste jag göra dem mindre från början.

Jag gillar nålbindnings-tekniken och lär göra flera vantar (man kan väl aldrig få för många vantar?). Kanske någon som känner ett behov av ett par nålbundna vantar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.