Backlog: Magnificent mittens 4-10

4-10 med tumme i sidan
4-10 med tumme i sidan

För några år sedan hittade jag boken Magnificent mittens & socks av Anna Zilboorg. Jag hade sett bilder på några av vantmodellerna på Ravelry och diverse bloggar och eftersom jag gillar tvåfärgsstickning ville jag gärna köpa boken. Den var dock svår att få tag på, men den kom i nyutgåva och jag lyckades till sist köpa den.

Mönstren i boken är fantastiska! Dock blev jag lite avskräckt av tanken på att sticka vantarna från fingertopparna och neråt. Så, den blev liggande, men i vintras kände jag mig mogen att tackla ett sånt projekt. Så, bara att köra igång med vanligt tvåtrådigt ullgarn och nyfikenhet (och många stickor).

Metoden att sticka från fingertopparna och neråt funkar alldeles perfekt för en sån som mig; mina händer är i allmänhet längre än normala vantmönster och jag har ofta problem med att sticka vantar med stora mönsterrapporter eftersom det oftast inte blir så bra om man stickar från mudden och ner över handen. Jag har ritat om ett antal vantar jag har stickat på det viset. Men att börja vid fingertopparna gör att man kan lägga till antingen en helt annan mönsterrapport ovanför tummen eller förlänga en befintlig (om de är små) på ett enkelt sätt. Så, för egen del gissar jag att det blir mestadels sådana här vantar framöver.

Nackdelen med metoden är att börja; det är en miniliten stickning från början och det spretar stickor åt alla håll. Dock, den första biten går i allmänhet ganska snabbt att ta sig förbi; när man sedan väl har något att hålla i är det ganska lätt. Det är också lätt att placera tummen på precis rätt ställe och när det är tummar som är helt i sidan är det busenkelt att placera in den (eller ja, lite bändigt precis när man sätter ihop eftersom det då igen är en massa stickor åt alla håll)!

Jag stickade vantarna på en dryg vecka och använde dem så länge jag kunde innan våren kom. Jag är väldigt nöjd och kommer helt klart att göra flera vantar som dessa.

Spec:

  • Mönster: 4-10 mitten från Magnificent mittens and socks av Anna Zilboorg.
  • Garn: Tvåtrådigt ullgarn (Kampes?) inköpt på Klippans yllefabrik (600m/100g)
  • Stickor: 3,25 mm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.