Brynna

Brynna
Brynna

På sommaren vill jag sticka i lin; ett antal hekto ull i knät är mindre optimalt  när sommaren svettas på som den sympatiskt nog gjort denna sommar. Den här sommaren har jag därför stickat en spetskofta i lin som heter Brynna. Fantastiskt mönster! Jag letade ganska länge innan jag hittade något som jag trodde kunde passa; den skulle vara nätt, lagom avancerad spets och 3/4 långa ärmar. Efter ett tag dök Brynna upp i synfältet på Ravelry och den var ju precis det jag letat efter. Att den dessutom var sömlös var ett stort plus.

Brynna bak
Brynna bak

Konstruktionen är intressant med mycket upplockning av maskor längs kanter o.s.v. Jag gjorde en kort modell med 3/4-längd på ärmarna. Egentligen hade jag nog gärna gjort den aningens längre, men själva konstruktionen gör det svårt att justera mönstret, och eftersom jag vill få plats med mina höfter så ville inte chansa på att ändra som jag skulle behöva om de ska få plats i en längre variant. Koftan är också rak, så den kräver ett garn som är ganska följsamt; lin-, alpacka- eller silke-innehåll är nog att rekommendera.

Så, man börjar mitt bak stickar ryggen fram till axeln börjar; då lägger man upp nya maskor och stickar från framkanten på framstycket och bakstycket i ett. Jag fick läsa mönstret ganska många gånger innan jag blev helt klok på när man skulle ta av tråden och börja på ny. Så, trots sömlösheten blev det en del trådar att fästa.

Koftan funkar precis så som jag ville; passar bra till klänningar med olika halsringning och för den delen till byxor och kjol också. Den är skön och garnet, som jag inte stickat i förut, är också fantastiskt; Ullcentrums Linea (75%lin, 25% bomull). Mjukare än rent lin och det ska tydligen hålla formen lite bättre än rent lin också (återstår att se). Dock får plagget linkänslan av bra fall, så det känns om om man fått in en massa fördelar och få nackdelar i garnet!

Spec:
Mönster: Brynna av Bonne Marie Burns
Garn: Linea från Ullcentrum
Stickor: 3,25 mm

Extra glad blev jag när designern ville använda min bild på mönstersidan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.