Acorn trail

on

JHEDIN_2015_6008_lowMin orangea kofta är klar, jaaaaa! Lagom tills det bode börja bli varmt, men förhoppningsvis hinner jag använda den ett par gånger innan det blir för varmt för att använda den.

JHEDIN_2015_6047_lowI somras var J och jag på Isle of Skye. Där åkte vi runt och tittade på olika delar av den vackra ön och bl.a. åkte vi till Shilasdair. Det var ett otroligt vackert ställe som låg långt ifrån allt annat, men med GPS kan man tydligen hitta till alla små ställen man kan tänka sig. Shilasdail växtfärgar sina garner och som jag förstod det oftast med lokalt odlade växter. Man använder brittisk ull och färgar det på Isle of Skye. Ett hippie-artiat ställe som låg så otroligt vackert nära vattnet!

JHEDIN_2015_6051_lowJag klämde på deras olika garner länge och bestämde mig till slut för att köpa orange garn. De hade garn i många olika färger och nyanser (samt att de färgade garnerna varierar inom både samma färgbad och härva). Efter mycket funderande kom jag fram till att den orangea vore kul och passar mig rätt bra (tillräckligt med brunt i den kanske?), trots att orange inte brukar funka för mig.

JHEDIN_2015_6049_lowGarnet väntade ett bra tag på att jag skulle komma på vad det skulle bli. Jag ville sticka en kort kofta med flät-mönster. Under hösten kom jag fram till att Acorn trail skulle passa bra, gärna då också för att testa Custom fit: en online-tjänst där man matar in sina kroppsmått, sin stickfasthet, väljer hurdan passform plagget ska ha och sedan räknas ett mönster fram som passar din kropp som gör att man inte behöver räkna om några mått alls.

JHEDIN_2015_6042_lowAcorn trail är en vacker och smart kofta som jag upplever som extremt användbar. Jag gjorde min lite kortare än rekommenderat eftersom det passar min kroppsform bättre (dock enligt mitt mönster från Custom fit). Vad gäller just mönstret Acorn trail finns det som ett ”recept” som man måste använda tillsammans med ett basmönster i Custom fit. Ingen showstopper i sig, men det komplicerade saker och ting en del eftersom jag behövde läsa två mönster samtidigt. Originalmönstret i Custom fit är också konstruerat för att stickas en del i taget och sedan sy ihop, men eftersom jag inte gillar handsömnad körde jag på en kofta som stickades nerifrån och upp och sen ärmarna med förkortade varv. Det fanns också basala instruktioner för detta i custom fit-mönstret, men det gjorde inte saken enklare. Men med inställningen ”hur svårt kan det vara?” kommer man ju en bit, sen får man köra resten på kunskap och envishet. Och att lära sig nåt nytt är ju alltid kul, så jag körde bara på.

JHEDIN_2015_6048_lowGarnet är helt fantastiskt att sticka! Det är brittisk merino (lamull) och så mjukt. Färgen är också helt fantastisk och varierar lite i varje nystan.

JHEDIN_2015_6039_lowMönstret är också det väldigt beroendeframkallande. Flät- och spetsmönstret är lagom mycket (jag är inte så förtjust i koftor/tröjor som är helt flät-stickade för egen del, beroende på min kroppsform. De är så vackra, men passar inte mig.) och väldigt tjusigt. Resultatet är också en väldigt användbar kofta som passar till mycket. Den var fantastiskt kul att sticka, delar av den krävde en del tankeverksamhet p.g.a. att jag fick lösa vissa knepigheter på vägen, men det ordnade sig bra.

Mindre bra var att p.g.a. att min kropp ser ut som den gör så måste jag göra många minskningar från höfterna och upp mot midjan. Enligt basmönstret skulle dessa minskningar fördelas över torso på fyra ställen (inte i ”sidsömmen”). Detta funkade inte med flät-spets-mönstret (alla minskningar måste ske utanför detta). Så, det var bara att improvisera och göra mitt bästa. Det stämde heller inte helt med antalet maskor man skulle lägga upp eftersom det måste passa med flätorna, men det fick jag justera.

JHEDIN_2015_6016_lowSom sammanfattning kan jag varmt rekommendera Custom fit, särskilt de mönster som är helt genererade i online-tjänsten. Då är det inga som helst problem att följa dem. Jag hoppas att de kommer bygga ut den till olika konstruktionssätt också framöver (top-down, short-row sleeves…). Garnet rekommenderar jag absolut också, det är helt fantastiskt att sticka med och känns bra att veta att det är ett miljövänligt och välproducerat garn.

Spec:
Mönster: Acorn trail av Amy Herzog
Garn: Shilasdair aran, orange (E. Sandstone, färgbad D328)
Stickor: Addi 4mm
Knappar: Vackra orangea med guld från Bibbis textil

 

4 kommentarer Lägg till din

 1. Helene skriver:

  Fantastisk kofta! Fantastisk färg!

 2. Jesper skriver:

  Reblogga detta på Notariatet och kommenterade:
  Eva stickar vidare. Hennes senaste kofta är imponerande! Mycket vacker.

 3. Cattis skriver:

  Underbart vacker!

  1. systerlila skriver:

   Tack! Underbart varm också vilket behövs nu…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.