Jespers flätstickade tröja

on

JHEDIN-2015.07.20-2236-4SEtt långt blogguppehåll (som bröts igår då), men jag stickar och syr (och dansar förstås) en hel del trots att inget hamnat här på väldigt länge. Ett par ponchos och sjalar och dans-persedlar har det blivit sedan sist och så Jespers flätstickade tröja.

JHEDIN_2014_0942_medium_20140719Förra sommaren var vi på Isle of Skye och på Shilasdair yrans och vi köpte vi båda garn; jag handlade orange som blev en Acorn trail och Jesper köpte naturfärgat shetlandsgarn i brunt (mitt lidande ansiktsuttryck på bilden handlar enbart om våndan av att bestämma sig och inte kunna köpa allt). Butiken är helt fantastisk och den ligger verkligen vid vägs ände men så vackert. Garnerna är mjuka och rustika i ett och det finns en massa information om hur de färgar garnerna. Rekommenderas varmt (funkar även för mindre garnintresserad make med fotointresse)!

Vi klurade tillsammans ganska länge över hur tröjan skulle se ut och vad garnet skulle räcka till; i affären hittade vi inget klockrent mönster och köpte en lagom mängd garn som skulle räcka + 1 härva för säkerhets skull.

JHEDIN-2015.07.20-2225-2SI slutet av mars började jag sticka den. Vi hade då kommit överens om att göra den som en uppifrån-och-ner-tröja och jag skulle testa contiguous-metoden (premiär!). Contiguous-metoden lämpar sig väl för att göra ett axelparti med fläta, så vi bestämde att jag skulle sticka med flätan hela vägen från halsringningen ner till resåren.

JHEDIN-2015.07.20-2233-6SÖvriga flätmönster finns bara på bålen på framstycket. Där är det ett bi-kake-mönster som ramas in av två enkla flätor. Fler flätor blev det inte dels för att vara säkra på att garnet skulle räcka och dels för att få till en design som passar bra (jag tycker att tröjor som har flätmönster över hela tröjan är snygga som struktur, men att det som plagg blir lite överlastat med hel-flätmönstrat, en smaksak helt enkelt).

Så detta är en tröja jag har designat för att passa på Jesper och jag har gjort provlappar, jag har måttat och jag har läst i ett antal olika källor om hur jag ska forma ärmkullar och ärmhål och sedan kokat ihop nåt som faktiskt funkade rätt bra. Perfekt vore ju att ta i, men det blev åtminstone som tänkt. Ärmarna blev lite för vida uppe över ärmkullen, men inte så det stör alltför mycket (inte bäraren heller).

Jag gillar att sticka tröjor uppifrån och ner mestadels för att det då blir minimalt med montering som jag inte gillar alls. Sen gillar jag att lära mig nya saker och här blev det definitivt så, särskilt med tanke på att jag inte gjort nått plagg med contiguous-metoden tidigare och inte heller har satt ihop ett eget ärmhål och ärmkulle baserat på stickfastheten.

JHEDIN-2015.07.20-2234-7SEftersom jag var lite osäker på garnåtgången så plockade jag upp maskor för polokragen efter att tröjan blivit klar (hade garnet inte räckt hade det fått bli en kortare krage).

JHEDIN-2015.07.20-2222-1STröjan har inte använts på riktigt ännu; trots den kalla sommaren är en supertjock flätstickad ylletröja ändå för varm men hoppas på höst/vinteranvändning!

Fler detaljer om garn och stickstorlek finns på projektets ravelrysida.

2 kommentarer Lägg till din

  1. Eva Lindbäck Åberg skriver:

    Hej Eva! Wow vilken fin tröja du stickat till Jesper! Du är verkligen duktig! Kram Eva

    1. systerlila skriver:

      Tack! Han använder den ju också, bra betyg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.