Tantallon

on
Stolpkläng
Stolpkläng

Japp, nu är min brun-orangea Tantallon klar! Jag får revidera min tidigare åsikt om Varmaste Mössan i Svealand; detta är den nya titelinnehavaren! Orsaken till detta är att min Tantallon blev enorm. Jag räknade på stickfastheten och det stämde, men kanske stickade jag ohyggligt mycket lösare med min stickfingerborg eller så hände något annat lätt oklart längs vägen. Hur som helst så känner jag ingen med tillräckligt stort huvud alternativt dreads som skulle kunna ha mössan i sitt ursprungsutförande, så jag beslutade att filta den. Alltså lassade jag in den tillsammans med lite annan tvätt i maskinen på snabbprogrammet och körde. Efter denna behandling blev den alldeles lagom stor! Det enda kruxet är att det instickade fodret i kanten på baskern krympte mycket mer än utsidan, så bandet blev lite bulligt.

Spec:
Foder: TeeTee Elegant (överblivet från Inkans sjal)
Garn: Rauma Finullgarn, brunt och brun-orange
Stickor: 3 mm och 3,5 mm (skulle ha varit 2,75 mm och 3,25 mm enligt mönstret)

Efter filtning passar mössan finfint. Bandet blev lite väl kort eftersom fodret drog ihop sig efter maskinfiltandet. Dock ingen större katastrof. Baskern har ungefär samma mått och känsla som klassiska köpta baskrar, modell tant. Bra i mina ögon.

Mönstret är ett bra och enkelt mönster att följa, bra som nybörjarprojekt inom tvåfärgsstickning. Om jag stickar denna igen (vilket jag tror att jag kommer att göra!) ska jag överväga följande: Om jag stickar denna i endast två färger  kan det mycket väl bli så att jag randar, d.v.s. byter mönster- och bottenfärg enligt flerfärgsprincipen i diagrammet. Den blev riktigt snygg såhär med, men jag tror att kontrasterna framträder mer om den randas. Dock får den ju en klart mindre klassisk framtoning i så fall. Det är ett perfekt restgarnsprojekt, så leta fram alla snuttar som finns, det krävs inte mycket per rapport (5 v per rapport). Jag är väldigt nöjd, men jag gissar att mössan främst kommer att användas nästa vinter (jag hoppas ju på vår nu!).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.